belki ilginizi çeker
  1. · yılansı taksici
  2. · havaalanı taksileri
gündem
  1. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  2. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  3. · 29 kasım 2009 sivasspor beşiktaş maçı
  4. · nurcuların hoşuna giden şeyler
  5. · ugg
  6. · çok istenip de olunamayan meslekler
  7. · kesilen kediye acıyıp koyuna hiç acımamak
  8. · cumhuriyet halk partisi
  9. · nebati

çaktırmadan taksimetreye bakmak  

1. taksi şöförüne fakir imajı çizmemek için taksimetreyle ilgilenmiyormuş gibi yapıp camdaki yansımadan kontrol etmeye çalışmaktır.acaba kaç lira girecek kıçıma diye telaşa mahal verir.miktar iyiyce artmaya başlayınca "şey ben burda ineyim bi tanıdığı gördüm" bahanesiyle ortamdan uzaklaşılır.
    (vicdan muhasebecisi, 09.07.2007 15:20)
  2. genelde yakalanmakla sonuçlanan eylemdir. arka tarafa oturan yolcu, sıkışık halde durmakta olan trafiğe bakan şoförün dalgınlığından yararlanarak taksimetreye göz atar, fakat vites kolu ve kolun üzerindeki el taksimetreyi hafif kapattığından miktar net olarak görülemez. sağa sola oynamak zorunda kalan yolcu, trafiğin sıkışma sebebini uzaklarda bir yerde arıyormuş gibi davranır, fakat gözler taksimetrededir. işte sonuç; göz kapakları kaldırıldığında dikiz aynasından şoförle göz göze gelen meraklı bir yolcu.
    (ness, 09.07.2007 15:26)
  3. ön koltukta oturuyosanız şaşı olmanıza neden olabilecek eylem.
    (tomlinson, 09.07.2007 15:28)
  4. taksicinin gündüz vakti gece tarifesi açıp açmadığını kontrol etmek amacı da taşıyabilir.
    (bkz: yaşayarak öğrenmek)
    (estravanza, 09.07.2007 15:32)
  5. yapılması doğal olan eylem. ben açık açık bakarım , genelde de gözümü hiç ayırmam taksimetreden ve üstüne fiyat artmasın diye içimden de dua ederim.
    (bkz: eli sıkı)
    (poisontendre, 09.07.2007 15:44 ~ 26.08.2008 19:40)
  6. taksimetrenin camdaki yansımasından 2 milyonu 5 olarak görmektir. bir an panik olmak ve "para mı ha ha hiç ilgilenmiyorum kaç yazarsa yazsın" imajını bi anda silip, ön koltuğa yapışarak ve gayet çaktırarak taksimetreyi bir de kendi gözlerinle görmekle sonuçlanan olaydır.
    (on my toothpaste, 09.07.2007 15:49)
  7. taksinin sağ tarafına oturmakla başarılabilecek eylem. oturduğunuzaçıdan camdan dışarı bakar gibi yapıp oradan taksimetrenin rakamlarını görebilirsiniz. lakin dijital rakamları tersten okuyabilmek bir süre tecrübe edinmenizi gerektirebilir. o sırada şoför sizi bilmediğiniz yollardan dolaştırıyor ve taksimetrenin tavan yapmasına sebep oluyor olabilir. cebinizdeki paranın tümünü bırakmak zorunda kalabilirsiniz
    (bkz: dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak)
    (beyazzakkum, 09.07.2007 15:50)
  8. eğer taksimetre alçakta bir yerlerde ise, öne oturulduğunda* yapması zorlaşan eylem. şöyle ki; taksimetre çok aşağıda kaldığı zaman kendi diziniz taksimetreyi görmenizi engelleyebilir, çünkü diziniz taksimetrenin önünü kapamaktadır. bu durumda bacaklar öne arkaya, sağa sola sallanarak "ehe bacaklarım uyuşmuş yahu, biraz esneteyim" gibisinden ebleh bir bahaneyle taksimetre tekrar görüş alanına alınabilir ya da ayakkabıyı bağlama bahanesiyle öne eğilinir ve ne kadar girdiği görülür.

not: bu yazılanlar her takside olmaz, tekrar belirteyim.
    (strutter, 09.07.2007 15:52 ~ 15:53)
  9. taksicilerin götüyle güldüğü eylemdir. siz taksimetreye bakmışsınız, vay efendim çok yazmışmış, ama paranızın gitmesini isteyen/istemeyen bi tipmişsiniz vidi vidi.. taksicinin skinde değildir afedersiniz..günde sizin gibi yüz müşterisi varsa doksanı taksimetreye bakmış, onu bakmamış peeeh..
    (augustus, 09.07.2007 15:55)
  10. öğrenci milletinin sık yaptığı hadisedir ...gideceğiniz yer sabitse ve taksimetre açtırmadan belli bir miktara anlaşabilirseniz içiniz rahat etrafı izleye izleye gidebilirsiniz..
    (profesore, 11.07.2007 13:57)
  11. taksicilerin ağzıyla güldüğü eylemdir.siz taksimetreye bakmışsınız,çok yazmış az yazmış taksicinin farkettiği bir olaydır.günde bizim gibi 100 müşteri biniyorsa yüzüyle de dikiz aynasından göz kontağı kurmaya çalışır.zira taksiciler sıcak ve kaynaşmayı seven meslek erbaplarıdır.bu cici insanlar yüzümüze bakarken pür dikkat ilerleyen sayacı izlediğimizi belli etmemek için çaktırmadan bakmam eylemine başvururuz.

giri kalıbı için kendisinden faydalandığımdan dolayı augustus'a teşekkürler.
    (vicdan muhasebecisi, 18.08.2007 18:27)
  12. kız arkadaşıyla taksiye binen züğürt öğrencinin düşeceği durumdur, para yetecek mi kaygısı vardır, anlaşılmasını da istenmez. otobüse binmek ise hiç olmaz, o halde çaktırmadan taksimetreye bakılır. cepteki para karşılamayacak gibi olursa kız arkadaş kandırılarak "hava çok güzel, şurada inip yürüyelim mi?" ayakları yapılır.
    (dbk21, 21.05.2008 17:46)
  13. (diazepam, 21.05.2008 17:48)
  14. cebindeki para miktarının yettiği yere kadar gitmek için yapılmış bir eylemdir.cebindeki para miktari ile taksimetrede ki tutar eşitlendiğinde, işte geldik ben şöle sağda ineyim denilmeside muhtemeldir.
    (shin, 21.05.2008 20:18)
  15. (zeus, 21.05.2008 20:25)
  16. gereksiz işlemdir. taksici ile aranızdaki bütün ilişki o taksimetredir ve ona bakmak adamla gerek gereksiz muhabbetlere girmekten gerekse bilmem kaçıncı defa gördüğün aynı yollara bakmaktan daha anlamlıdır, sonuçta orda yazan rakam sizin cebinizden çıkıp adamınkine girecektir.

bunun yanı sıra birde çakallar vardır taksiciler içerisinde gündüz vakti gece tarifesi açarlar, efendim taksimetreyi sizi almadan çalıştırırlar falan.

uyanık ve mesafeli olmak ayıp değildir dolayısıyla çaktırmakta da sakınca yoktur.
    (medium, 21.05.2008 20:26 ~ 20:27)
  17. operasyon için her şey hazırdır. öncelikle kişi sayısına göre gidiş istikametinde kıdemli taksi yolcularına gerekli sorgular yapılmış, yolun durumuna göre eksi ya da artı uyarlamalar hesaplanmaya çalışılmıştır. önce taksi durdurulur (önemli not: gündüz tarifesi açtırma vaziyetleri bu giride ele alınmıyor.). herkes doluşurken, ön koltuğa ağzı laf yapan geveze bir adam arka ortaya gözleri iyi gören ve kafadan hesap yapma yeteneği olan biri oturtulur. diğer yolcular en fazla lafa karışmak gibi görevleri olan figuranlardır. istikamet belirtildikten sonra yola adaptasyon ve sessizlik evresi ile ilk 2-3 dakika geçirilir. daha sonra operasyon başlar ki bunun işaretini öndeki vatandaşın " abi işler nasıl? " demesiyle başlarken, arkadan duruma göre muhabbete yön verilir. taksimetreye taksici kontrol edilerek ilk bakışlar atılır. takriben taksici gözlemlenerek muhabbet gitgide milletteki parasızlık ya da üç büyüklerin transfer politikası/eski oyuncuları olayına döndürülür. en alakasız taksici bile bu muhabbete tav olurken, arka ortadaki kahramanımızın işi kolaylaşmış, kişi başına düşen miktar saniye saniye güncellenir hale gelmiştir. mekana ulaşılınca rakam aniden söylenerek millet uyarılır ve taksi parası kuruş hesabıyla verilir. operasyon tamamdır. gönül rahatlığı revaçtadır.
    (wildboy, 21.05.2008 20:47)
  18. yol boyunca cam kenarında oturan yolcu kişisi gideceği mekana az kaldığını fark eder.işte olaylar bu noktadan sonra gelişmeye başlar ...
    yolcu,yavaş yavaş sol tarafa/sağ tarafa kaymaya koltuğu ortalamaya çalışmaktadır.fakat bu süre içerisinde taksiciyle göz göze gelmemelidir.yoksa oyun dışı kalır.
    (bkz: game over)
    yol ilerledikçe,yolcunun kalbi hızlıca atmaya başlar.elini cebine atar "ulan ne kadar tutacak şimdi bu yaa,bir baksam da şu taksimetreye" kişisi olur yavaştan.taksici ile göz göze gelmeden taksimetreye bakma yollarını arar.sonra ya yakalanırsam diye çözüm yollarını üretmeye başlar.
    mesela taksimetreyi görebileceğin yere doğru ilerlerken taksici seni görürse ;
    1. derhal gözlerini taksimetre üzerinden çekip,uzak bir noktadaki bir yere bakıyormuşsun da senin camından değil,ön camdan daha iyi görünüyor imajı vereceksin.
    2.belin çok tutulmuş da ortaya doğru geriniyormuşsun da gözün taksimetreye çarpmış imajı vereceksin.
    3.yere bir şeyini düşürmüş de onu almak için eğilmiş de yine yanlışlıkla taksimetreyi görmüş imajı vereceksin.

bunlardan birini uyguladın mı tamamdır.
    maksat taksici abimiz yanlış anlamasın canım .
    (angelic lover, 10.06.2008 17:43 ~ 18:05)
  19. arka koltuga oturup ön yan camdan taksimetrenin yansımasına bakmaya çalışmaktır. inanın şöfor farkına bile varmıyor. hele de sanki bilmiyormuş gibi ne kadar tuttu diyerek elinizdeki kuruşu kuruşuna hazırlanmış parayı vermek çok daha keyifli.

not: yansımada 5 bazen 2 olarak algılanabilir aman rezil olmayın.
    (düşünemiyorum o hal de malım, 16.06.2008 09:46)
  20. (bkz: gündüz)

(bkz: gece)
    (otrivine, 27.06.2008 03:07)
  21. cebinde fazla para yoktur, tedirginlikle arka koltuktan kafayı çıkarıp taksimetreye bakarsın. cebindeki para taksimetrede yazdığında inip yolun geri kalanını yürürsün.
    (more, 19.05.2009 16:11 ~ 16:45)
  22. (epicomius, 19.05.2009 16:12)
  23. taksinin feci pahalı olduğu küçük bir anadolu şehrinde taksiye binme gafletinde buunduktan sonra inanılmaz seri biçimde tıkır tıkır yükselen rakamlara hayvan gibi kitlenmeye ve bi de utanmadan kaptan bu alet bozukmu ya demeye hiç benzemez. bakıyorsan hayvanlar gibi bakacak laf çakacaksın, kendimden biliyorum.
    (mae govannen, 06.07.2009 01:54)
  24. rahatlıkla bakan ve hatta vites kolundan göremediği için şöförü uyaran biri olduğumdan favori işimdir.
    (minennisai, 06.07.2009 02:00)
  25. zengin fakir herkesin yapacağı eylemdir bana göre. ha ben fakirlikten yapıyorum o ayrı konu.
    (idiot, 06.07.2009 02:01)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil