çador   

adana çık aradan

1. özellikle afgan kadınların giydiği, tüm vücudu kapatan, gözelrin önünde delikli kafes gibi bir boşluk bırakan radikal islam giysisi
    (the weakest link, 19.05.2004 09:53)
  2. bir murathan mungan'ın metis yayınlarından ocak 2004 yılında çıkmış, şu an ikinci baskısını yapmış, benim ne yazık ki bitiremeden bir gezi sırasında kaybettiğim romanıdır..

çador'dan ;

"tek başına kalan bir insanın kapladığı o güçsüz yeri kaplamaya çalışıyorum. varlığım bir toz bulutu, daha sert bir rüzgârda tozanlarına ayrışarak dağılıp gidecek bir toz bulutu. benim kalıbımda bir boşluk bu. sıcağın, şehrin ve çölün ortasında zamansızmış gibi duran bir boşluk...."
    (provezza, 17.05.2007 15:44)
  3. çadır kelimesiyle anlam/işlev ve fonetik açısından benzerliği dikkat çekici olan giysidir.
    (lefteyenine, 17.05.2007 15:47)
  4. farsça asıllı çadır kelimesinin yerel okunuşundan ibaret olan kelimedir.
    (wer bin ich, 17.05.2007 15:54)
  5. siyah çarşafların dahi örtemediği dolgun kadın memelerinden bahsetmesiyle zihnimde yer etmiş kitaptır. (ulan düşündüm de freud okusa bunu hakkımda ne düşünür?? siz öyle şeyler düşünmeyin e mi..)

bir de;

-- spoiler --
    hikayenin başladığı yerde ve aynı sahne ile bitmesi oldukça hoş bir ayrıntıydı tabi
    --spoiler--

bugünlerde tekrardan ele alınması da ilginç tabi, ben de tanpınar'ın saatleri ayarlama enstitüsünün yeniden ele alınması taraftarıyım ama işte edebiyat eleştirisini herkese yaptırmıyorlar. (ironi yaptım oleyyy)
    (şiirbaz, 16.04.2008 00:08 ~ 00:19)
  6. seçimlerde kullanılan bir tür aday listesidir.meslek odaları,dernek ve sendika seçimlerinde kanunen uygulanması zorunludur.tek liste yöntemine alternatif olarak ortaya çıkan bu yöntemde, seçimlerde yarışan tüm grupların adayları tek bir listede toplanır ve seçmenler kontenjan sayısı kadar adayı bu listeden seçerler. amacı en çok tercih edilenlen adaylardan bir ekip kurmak olan bu yöntemin olumsuz tarafı "ekip olarak seçilme "ye olanak vermemesidir. birbiriyle anlaşamayan insanlar birarada çalışmak zorunda kalabilirler.
    (yagmuradam, 16.04.2008 00:15)
  7. farsça çadır, şemsiye ve aynı zamanda çarşaf anlamına gelen kelimedir. afganistan'da giyilen yüz de dahil olmak üzere her yeri örten şeklinden farklı olarak iran'da hakikaten çadıra benzeyen siyah veya çiçekli ama koyu renk kumaş şekli kullanılır. bunun önü tamamen açıktır altına başörtü ve manto giydiğiniz halde bunu kafanızın üstüne atar kollarınıza eteklerini dolar ve gezersiniz. giyilmesi gündelik hayatta eğer ki devlet dairelerinde çalışmıyorsanız mecburi değildir. fakat ibadethanelerde ve kimi ziyaret yerlerinde turist dahi olsanız giymeniz mecburi; allahtan bu tarz yerlerde çadorları ödünç veriyorlar yoksa büyük sıkıntı olabiliyor bulması.
    (eloli, 17.11.2008 02:43)