görseller
çılbır 

belki ilginizi çeker
  1. · zılbıt
  2. · nihat genç
  3. · yumurta kırmayı yemek yapmak sanan kızlar
  4. · alternatif kedi isimleri
  5. · kettleda yumurta haşlayan zihniyet
  6. · rakı mezeleri
  7. · orgazmik tatlar
gündem
  1. · dünyanın en seksi şarkısı
  2. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  3. · darwin i bitiren balık
  4. · başkaları sevinsin diye yapılan atraksiyonlar
  5. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  6. · ibrahim üzülmez
  7. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  8. · radikal
  9. · moda sahili

çılbır  

1. üzerine bayatlamış ekmekler de eklenerek yumurtadan beklenmeyecek kadar güzel bir yemek çeşidi.
    (right lane must exist, 17.05.2005 15:42)
  2. arkaik ve basit bir yemektir. yoğurtlu yumurta da denebilir. ege'de ve balkan göçmenleri arasında favoridir. hafif olduğu için tavsiye edilir.
    (blefescu, 31.10.2005 21:21)
  3. kaynamış suya, sirke biraz tuz katıldıktan sonra yumurta kırılarak yapılan bir çeşit yemek. tadını çok hatırlamıyorum ama en son sevmemiştim. belki şimdi severim.
    neyse yumurtalar piştikten sonra bi tabağa alınır üzerine koyun işte yoğurt, baharat. afiyet olsun.
    (viola, 01.12.2005 23:32 ~ 23:33)
  4. keşan yöresinde başka biçimde yapılan bir sürümü daha vardır ki, o da mükemmeldir. tereyağı tavada eritilir, bir süre sonra üzerine yarım bardak su ilave edilir. su kaynadıktan sonra içine yaklaşık bir avuç kadar ince doğranmış peynir ilave edilir. peynir eriyinceye kadar biraz beklenir ve daha sonra tercihe göre iki veya üç yumurta tavanın içine kırılarak acilen karıştırılır. yumurtanın piştiği anlaşılınca hemen tava kenara alınır. üzerine kırmızı pul biber eklenir ve yine tercihe göre taze soğan veya kuru soğanla tüketilebilir.*
    (selenge, 11.12.2006 07:09)
  5. trakya ve ege'de yumurtanın kırılarak anadolu'da ise kaynatılmış katı yumurtaya malzemeler eklenerek yapılan benim pek haz etmediğim fakat sevenin ise hastalık seviyesinde sevdiği bir yemek.
    (al da at dercesine, 15.05.2007 08:49)
  6. efendim ilk önce sirkeli ve tuzlu su kaynatılır. dağılmaması için yumurta direk olarak suya kırılmaz, ilk önce bir kaseye kırılıp daha sonra yavaşça suya kaydırılır. piştikten sonra bir kevgir yardımıyla sudan alınır. üzerine bol bol sarımsaklı yoğurt, tereyağında kızdırılmış kırmızı toz biber gezdirilir. yanında olmazsa olmazı çıtır çıtır tazecik ekmektir. şöyle bandıra bandıra yiyceksin... ohhh miss... (bkz: açken girilen giriler)
    (cevizağacı, 27.07.2007 14:39 ~ 14:40)
  7. muhtemelen bir ogrencinin bir taraftan cay suyu kaynatip,diger taraftan tavaya yumurta kirmaya calisirken yumurtayi kaynar suya dusurmesi sonucu ortaya cikmis yemek.ziyan olmasin mantigiyla "yiyeyim ben bunu gunahtir atilmaz" der fakat yenecek gibi de degildir.ne yapsam diye dusunurken "sarimsakli yogurt dokeyim belki biseye benzer" der doker "boyle de cok yavan oldu biberli sos da mi yapsak" derken turk mutfagina cilbir kazandirilmis olur...
    (demli sarki, 03.09.2007 22:26)
  8. öğrenciykene haşlayıp haşlayıp yumurtaları, kokmasın diye malum aktiviteden sonra, sarımsaklı yoğurda maydanoz eşliğinde kataraktan yediğimiz muhteşem ara sıcak.

meğersem adı çılbırmış. bizim köyde de borana derler ve bazı yamyamlar teravih namazından önce yerler, tövbe tövbeee...
    (kuzeyde bir yer, 28.05.2008 00:08)
  9. (bkz: mıkla)
    (dünyayı kurtaran adam, 09.06.2008 20:54)
  10. kaynayan sirkeli suya kırılmış yumurtaların, sarımsaklı yoğurtla kutsanmasından oluşan, yumurta menemenden sonra en çok yakıştığı leziz yiyecek.
    (içses, 22.06.2009 02:24)
  11. en önemli özelliği, kaynayan suya kırılan yumurta olan yemektir.

bunu başka şeylere benzetmeye çalışanlar hakikaten saçmalamaktadırlar. mesela kimi der ki, "çılbır, yumurtayı kırarsın omlet gibi üzerine yoğut atarsın çılbır olur."

yuh öküz dedim bile.
    (elpinoras, 22.06.2009 02:27)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil