namaznamaz

namazın çoğunlukla sembolik bir şey olduğunu düşünüyorum. sembolize ettiği şey de belli: kulun allah karşısındaki acizliği. secde zaten bu olayın tepe noktası. o zaman bazı kimselerin islamiyeti sadece namazdan ibaret saymaları, "namaz kıldıktan sonra problem yok", "namaz kıldıktan sonra her şeyi yapabilirsin" demeleri çok tuhaf.

ben şahsen namazı allahın emri kısmını bir kenara bırakarak irdeliyorum. pragmatik olarak bakarsak, mühim olan bir şeyden elde ettiğin faydadır. örneğin, yoga yaptığında omurgan düzelir, çakraların açılır, kendini daha iyi hissedersin, doğru nefes almayı öğrenirsin, konsantrasyonun artar falan filan. ha keza, reiki, tai-chi gibi şeyler de böyledir. sihirli geçişler diye bir şey var mesela; canlılık merkezlerimizden uzaklaşmış olan enerjiyi tekrar canlılık merkezlerine geri getiriyor. bu sayede uygulayıcı müthiş bir güç duygusu hissediyor; ayrıca sağlık durumundaki ve gene konsantrasyondaki bir iyileşme de cabası.

peki namazın bu tip pratik etkileri var mı? zafer dergisi vardı mesela, orda yazardı. yabancı bilimadamları romatizmal sorunlar için namaz kılınmasını tavsiye ediyorlarmış. haklı olabilirler. sonuçta namazdaki hareketler, hakkaten eklemlere iyi gelebilir. bir de secde anında beyne baya bir kan gittiği, bu sayede de namaz kılan insanlarda bunama gibi rahatsızlıklar görülmediği söylenirdi.

hayatı boyunca namaz kılmış ama bunamış, ya da vücudu hastalıktan geçilmeyen insanlar var. bu tabii ki bir şeyin delili değil. aynı şekilde namaz kılıp ta, çok sağlıklı olanlar da var. benim demek istediğim sadece şuydu: "namaz kılmıyosan, istersen ağzınla kuş tut ıı." gibi bunun olmazsa olmaz bir şey olduğunu söyleyen insanlar var. çok zorlama bir yorum. altı üstü bir hareket. mutlaka insana bir şeyler katar. ama bu kadar büyütülmesi de çok tuhaf doğrusu.

bir de hep şöyle derler ya: "ya yogayla namazı nasıl karşılaştırırsınız? birisi allahın emri, öbürü sadece iyi hissetmek için yapılan bir şey." bu ifade aslında "islamiyet en mükemmel yoldur. başka yollara, dinlere inananlar isterlerse ağızlarıyla kuş tutsalar, bi bok olamazlar." cümlesinin kardeşi. tamamen kibirden başka bir şey değil.
daha fazlasını oku

belki ilginizi çeker
itü sözlük