"birey kültürü olmayan, algı seviyesi düşük insanlara anlatılamayacak
bir ekonomik zorunluluktur günümüz dünyasında kapitalizm."
tamam, iddiayı ortaya koyduk.
"lada ile mercedes arasındaki farkı görmek istemeyen insana ne anlatabilirsin?"
demek ki kapitalist üretim sisteminin bir zorunluluk olmayabileceğini savunanlar lada ile mercedes arasındaki farkı görmek istemiyorlar. bunu not edelim.
"herkes bisiklete binmek istemiyor,sorun da burada zaten.
kapitalizm onun için bir zorunluluk."
herkes bisiklete binmek istemiyor derken insanoğlunun elindeki ile yetinmeyeceğini, gözünün hep komşusunun karısında olacağını ifade ediyoruz herhâlde. ama oradan nasıl kapitalizm bir zorunluluk sonucuna atladık onu anlamadım işte.
"marksizmin kendisi de batı kapitalizminin bir ürünüdür,marx afrika da yaşamıyordu."
eh, sanayi devrimini yapanlar, "ilk kapitalistler" de ayda yaşamıyordu. onlar da sömürgeci imparatorluklarda yaşıyordu. onun için sömürgecilik ve imparatorluk bir zorunluluk, der miyiz?
"sonuçta olan kendi kalın kafana olur."
kimse kimsenin kafası hakkında ahkam kesmesin. ummadık insanlardan ummadık kalınlıkta kafalar çıkabiliyor.
insanlık, tüm tarihinin aşağı yukarı %99.5'inde kapitalist olmayan üretim sistemleriyle yaşamış. geri kalan %0.5'lik zaman diliminin son %0.005'ine yetişenler hangi evrensel çıkarımlara göre tarihin sonunun geldiğini iddia ediyor ve "yumurtam rafadan pişmiştir." der gibi bir güvenle "kapitalizm zorunluluktur." diyor anlamıyorum. durun bir soluklanın. daha tarih bitmedi. "olabilecek her şey olmuştur. tarih bitti; hadi son çıkan ışıkları kapasın." demek için erken hâlâ.
daha fazlasını oku