2002 yılında ülkemiz milli takımının tarihindeki en önemli başarıyı elde etmesinde, büyük rol sahibi olan ilhan mansız, senegal'e uzatmalarda attığı gol ile ülkemizi yarı finale taşımış, ömrüm boyunca unutamayacağım, unutamayacağımız bir mutluluğun mimarı olmuştu.
o maçın ardından, bir tv kanalında ilhan mansız'la ilgili avrupanın hatta tüm dünyanın, basın ve medyasında yer alacak şu yorum aktarılmıştı:
''paris'te zidane, lizbon'da figo, buenos aires'te batistuta, şu an uçakla londra'ya giden david beckhamve valizlerini toplamakta olan nice yıldız futbolcu bu türk gencini ve başarısını okuyor veya izliyor olmalı...''
evet onca yıldızın arasında parlayan bir türk yıldızıydı ilhan mansız. ismi geçen bu yıldızlar gibi tüm dünyanın tanıyacağı bir oyuncu olacağını düşündürmüştü bana bu yorum.çok başarılı ve her takımda olması gereken iyi bir forvetti. sahada kendi takımındaki futbolcular dışında her futbolcuyu düşman gibi gördüğünü ve maça o hırsla asıldığını bilirdi herkes. agresifti, beşiktaş taraftarının özellikle hoşuna giden yönlerinden bir tanesi buydu.
ama olmadı, sonunu getiremedi. sakatlıklar peşini bırakmadı, kendi hataları da oldu, özen göstermedi yeterince o çok sevdiği futbola.
kuşadasısporda başlayan, sırayla, gençlerbirliği, samsunspor, beşiktaş, ve japonya'da süren futbol hayatının japonya'dan sonrasını takip edemedim, ancak onu reklam filmlerinde, dizilerde görmeyi de yadırgadım. şu an beşiktaş'ın resmen futbolcusu değil belki ama benim gözümde, göğsüne yaptırdığı kocaman kartal dövmesiyle her zaman beşiktaş'ın futbolcusudur.
bugün, yani 10 ağustos ilhan mansız'ın doğum günü, 32. yaşına girdiği gün ve ben onun için yazılmış bir şiiri, küçük iskender'in şiirini, ilhan'ı ve o'nun futbol tutkusunu özetleyen şiiri burada tekrar yazıyorum:
istiridye gibidir yüzün, içinde bir çift yalnız forvet saklı
lüzumsuz bir hüzündür teninde terk edilen gül
hatıraların ağlarını yırtan korkunç bir şut
ancak, iyi baraj kuramıyor ki bak yalnızlığımız
nasıl da zarif bir topuk pasıyla attın bana zaafı
mesela, aşkın defansı çökmüş, hep birlikte ataktayız
ansızın yenilen bir gol sanki ruh temasımız
nerede unuttum ben sana hediye aldığım çocukluğumu
sanırım, ceza alanında düşürülecek bu gece cesedim
ıslıklarken taraftarlarımız birbirimize uzattığımız buğuyu
zaten maç iptal edilmiş, fikstüründe en altta, çok tehlikedeyim!
daha fazlasını oku