para basan yer. şahsen benim çok param olsa gider fabrika kuracağıma, o kocaman arsaya bir halı saha kompleksi kurarım. 10 tane halı saha yanyana. güzel soyunma odaları, sımsıcak duş. 10 tane sahaya 10 tane de görevli. aha bu kadar halı sahaların masrafı. lan, bir elektrik parası var, bir su parası var. 2 tane de top alıyorsun, bir de bip midir nedir onlardan alıyorsun. yıkamadan veriyorlar onları da. pis pis kokuyor. lanet herifler.
bir fabrika açtığını düşün, birileriyle anlaşacaksın hammadde alacaksın, bir sürü işçi çalıştıracaksın, o mallardan bir ürün elde edeceksin. bir ürünü elde etmek için kaç aşamadan geçiyor lan o hammadde? diyelim ki bir bozukluk oldu üründe, bütün üretim işlemleri başa saracak. fabrika tehlikeli yer, işçinin bir yerine bir şey olsa hem manevi hem maddi sıkıntı. diyelim ki malı ürettin, isteyen adam ibnelik yapıp almayabilir. hacı biz siparişi verdik ama kriz var diyebilir. mahkemeye vereceksin. onla uğraşacaksın. adam gibi anlaşma yapmadıysan ürettiğin o parçaları teker teker götüne sokacaksın. fabrika pis yer. durulmaz orda. türkiye'de iş yapamayıp kapanan bir sürü fabrika oldu.
şimdi halı sahaya geçiyoruz. rüstem amcagiller saat 6-7 boş mu diye telefon ediyor, boş abi diyorsun. geliyorlar en aşağı 60 tl'yi o saat için bırakıp gidiyorlar. onlar gidiyor ismet amcalar gidiyor. onlar gidiyor başkaları geliyor. kışın saat 6'da hava karardığını düşünürsek; 6-7, 7-8, 8-9, 9-10, 10-11, 11-12 arası kesin dolar o halı saha. günlük 360 tl? o da 60 tl'ye halı saha bulmak zor, müşterilerin ayağı alışşsın diye.
ne fabrikası lan?
"ondan sonra bu ülke neden gelişmiyor. fabrika kurmak yerine halı saha kompleksi düşünen ibneler oldukça gelişmez olum bu ülke. türkiye çok geriye gidiyor."
evet canım. öyle. ben ileri gidiyorum ama naber. şu sıralar sayısaldan 6 tutturmuş gibi yatırımlar düşünüyorum. hayırdır inşallah. ben olsam kendimi rahat bırakmazdım. belki zengin olmuşumdur haberiniz yoktur.
daha fazlasını oku