nam-ı diğer "beyaz ölüm"...
uyuşturucudan bahsetmiyoruz bunu derken,f tipi cezaevinden bahsediyoruz...
ankara barosunda staj yaparken,amacını da gayet güzel bulduğum bir "gezi" düzenlenmişti sincan f tipi cezaevine. o güne dek f tipleri hakkında milyonlarca şey duyup okumuştum. ama bunların hepsi o gün gördüklerimin yanında koskoca bir "hiç"olarak kaldı.
kaç metrekareydi gördüğüm o tek kişilik bölme bilmiyorum. öyle metrekare tahmini falan da yapamam zaten. ama ortalama bir insan evinin oturma odasının yarısı kadar diye tarif edebilirim.
işte bu kadarlık bir alan... bu kadarlık bir alanda "yalnız" başına geçirilecek kim bilir kaç yıl... tuvaleti banyosu da dahil bu alana yalnız,onu saymıyorum bile...
f tiplerini savunmak kolaydır. "koğuşlarda örgütleniyor bunlar,kalsınlar tek başlarına o hücrelerde"demek kolaydır.
sorun,o cezaevlerinde yatmak zorunda kalanlarla aynı düşünmek ya da düşünmemekten çok daha ötede,tamamen "insani" bir boyuttadır.
bir insanın "yüzde yüz suçlu" bile olsa göz göre göre yıllarca tek başına kalıp çıldırmaya mahkum edilmesi,herşeyi bir kenara bırakın,insanın doğal yaşantısına aykırıdır.
haa,"onlar da insan öldürüyorlar,kalsınlar o delirtici hücrelerde aq." deniliyorsa orada sorgulanması gereken bir adalet anlayışı değil,insanlık anlayışı vardır.
işledikleri suçlardan ötürü insanların özgürlüğünü kısıtlamak,tck'da düzenlenen bir ceza biçimidir. bunun yöntemleri de ceza infaz kanunu'nda belirlenmiştir.
şu anda f tiplerinin üç kililik bölümlerinde kalan tutuklular için günün belli saatlerinde bir araya gelip ortak faaliyetlerde bulunma hakkı bizzat adalet bakanlığı ceza ve tevkif evleri genel müdürlüğünce tanınmış bir haktır.
ama hal böyleyken hala dan dun konuşulması,"bunlara müsehak" tarzı yaklaşımlarda bulunulması gülünçtür...
özcesi,mesele devlet f tiplerinde iyileştirmelere gitme yolunu seçmişken,hala "yatıp da delirsinler anasını satiim" diyenlerin,göt kadar bi odada haklı ya da haksız yere tek bir gün kapalı kaldıklarında,kimseyle konuşup kimseyi duyamadıklarında neler hissedeceklerini bir düşünmeleri gerekmektedir bence.
dediğim gibi sorun,adalet falan değil,insanlık anlayışındadır...
daha fazlasını oku