doğan babacan

milli takımlar oyun kuralları eğitim direktörlüğü de yapmış olan türk futbol hakemliğinin duayen ismi, ilk fifa kokartlı hakemlerimizden. hakem-yardımcı hakem işbirliği ve gizli işaretler, memorandum gibi kavramlar henüz fifa'nın gündeminde dahi yokken türkiye'de uygulanmakta olduğu söylenir ve hakemlikle alakalı bu tip kavramların dünya çapında öncülerinden birisi de doğan babacandır. kendisi ve bu konuyla alakalı olarak şöyle bir anektod anlatılır:

doğan babacan'ın orta hakemliğini yaptığı bir türk trio (o zamanlar 4. hakem yok) uluslar arası bir müsabakada görev alır. maç devam ederken bir kontra atak neticesinde topun oynanmakta olduğu yönün aksi tarafta bulunan ceza sahasında bir pozisyon olur. karşılaşmanın hakemi, doğan babacan ise o sırada henüz neredeyse daha orta yuvarlağın içindedir, ve 50 metreden düdüğünü çalıp kendinden son derece emin bir şekilde penaltı noktasını gösterir. ve evet penaltı gerçekten doğru karardır. maç sonrasında maçın gözlemcisi soyunma odasında doğan babacana şaşkınlıkla pozisyona o kadar uzak olduğu halde nasıl bu kadar emin bir şekilde karar verebildiğini sorar, zira o mesafeden pozisyonu süzebilmesinin olanaksız olduğunu söyler. bunun üzerine doğan babacan yardımcılarıyla aralarında bu tür pozisyonlar için önceden belirledikleri gizli işaretler olduğunu ve o pozisyonda penaltı kararını yardımcısının işaretiyle verdiğini söyler. gözlemci iyice şaşırır, çünkü o dönem yardımcı hakemlerin görevi sadece ofsaytları ve topun oyun dışı olduğu halleri işaret etmektir. ve hakem-yardımcı hakem işbirliği, gizli işaretler ve memorandum gibi kavramların fifa gündemine bu şekilde girdiği söylenir.
daha fazlasını oku

belki ilginizi çeker
itü sözlük