oldukça yaratıcı, fakat kusurlu.
---bu filmi izlemeyenler için sakıncalı açıklamalar içeren bölüm---
yabancılar (insan ruhunu anlamak isteyen başka forma sahip organizmalar) kimliğini değiştirmek istedikleri kişilere bellek sıvısı enjekte ederek başka bir hayata geçiş yaptırıyorlar. fakat, yeni bir kimlik yükledikleri kişilerle ortak anıları olan diğer kişilerin de; akrabalarının, komşularının, iş arkadaşlarının, aynı güzergâhta yol aldığı yahut aynı otobüse bindiği kişilerin de belleğini değiştirmeleri gerekmiyor mu bu durumda?
örneğin bir gecede zengin hâle getirdikleri karı kocaya yeni bir bellek enjekte edilmiş olunca iş bitmiş sayılıyor; ya onları tanıyan binlerce kişinin belleğindeki bu karı kocayla ilgili anılar ne olacak? görülebileceği gibi bu bir hikâye ya da senaryo kusurudur. hikâyenin, değişiklik yapılacağında bütün şehir sakinleri için aynı anda yeni ve birbiriyle tutarlı yüklemeler yapılacak şekilde yazılması gerekiyordu.
---bu filmi izlemiş fakat matrix'i izlememişler için sakıncalı açıklamalar içeren bölüm---
ghost in the shell ile bu filmin zeminine oturan matrix'te de (bu kadar vahim olmasa da) benzer bir hata vardı. bilindiği gibi matrix'ten çıkabilmek için "tank bana en yakın çıkışı bul" nevinden bir telefon görüşmesi gerekmektedir. ancak ilk filmin ortalarında hain cypher, kendi başına matrix'e girer, ajanlarla görüşür ve yine kendi başına matrix dışına çıkar. bu kısım açıklanmadığından senaryodaki bu açığı görenler (sanırım yalnız ben), sonraki filmlerde cypher'a yardım eden ikinci bir hainin ortaya çıkmasını bekledik, ama nafile. kusurun daniskası işte.
--- sakıncalı bölüm sonu---
böyle allengirli film senaryosu ya da hikâyeler yazanlara söylüyorum; "oğlum, piyasaya çıkarmadan önce getirin bir göreyim" diyorum, dinlemiyorlar.
daha fazlasını oku