hakkında formal bilgi vermeden önce girişi söyle yapmak istiyorum; ölmeden önce görmem gerekiyor burayı!!!
şimdi efendim, önce bu cennet-vari yerin nerede olduğuna bi göz atalım;
(görsel: belize/21392)
iki amerika kıtası arasında kalmış bu mekan, aslında yakın bi geçmişe kadar ingilizcesiyle "british honduras" yani bir sömürge devleti olarak anılıyordu..ondan önce; orta amerika'da bulunan bu memleket, yüzyıllar boyu ispanya imparatorluğunda bi sömürge olarak yaşadı..ondan da öncesi maya'lara kadar gidiyor..o kadar geçmişle alakam yok zaten, şimdiki zamanı yetiyor bana belize'nin..
1981 yılında bağımsızlığını ingilizlerden kazanan belize, güney ve batısından guatemala'ya, kuzeyinde ise meksika'ya komşudur..doğusunda ise, yani tüm sahil şeridi karayip denizine bakmaktadır..
resmi dili ingilizceymiş..bu sevindirici haber..nitekim ispanyolca da tahmin edebileceğiniz gibi yaygın konuşulan diğer bi dil..yerli bi dil olarak kriol da konuşulmaktadır..güzel, dil konusunda ingilizce ağırlıklı olması güzel..yoksa nasıl anlaşacaktık şu güzellikler ile; (görsel: belize/21393)..zaten topu topu 300bin küsür kişiler, populasyon yoğunluğu olarak dünyanın en düşük ülkelerinden biri..öte yandan büyüme oranı batı yarım kürede en yüksek ülkelerden biri olarak 2008'in istatistiklerine girmiş..hiç şaşırmıyorum bu veriye..
belize aslında tam bi tatil cenneti..biz vatanı keneler için yakalım duralım, gavur nasıl da biliyor turizmden para kırmayı..ağırlıklı olarak bacasız sanayiye yüklenmiş ülke..karayip denizi üzerinde adacıklar, oradan bize ulaşan görüntüler gerçekten öte etkileyici;
(görsel: belize/21395)
(görsel: belize/21397)
(görsel: belize/21398)
şu manzara karşısında bi malibu-ananas sizce de hoş olmaz mıydı? (görsel: belize/21396)
neyse..overdoz olmayalım..son olarak, alın bunu da arkaplan yapın, içiniz açılsın haftasonuna 1 kala;
(görsel: belize/21394)
daha fazlasını oku