ömer seyfettin

milli eğitim bakanlığı'nın ilkokullarda kitaplarını okutturarak ciddi anlamda sevilmesini engellediği, "ilkokul kitapları yazan biri" olarak tanımlanmasına sebep olduğu, türk edebiyatının yüz aklarından biri.
osmanlı'nın 20. yüzyılın başındaki halini, yüzyıllarca beraber yaşayan milletler arasında yaşanan savaşları, yıkımları ve bütün bunlardan dolayı o günlerde barışa, kardeşliğe duyulan özlemi bilmeyen birinden ant'ı, ingilizlerin, fransızların ya da rusların* himayesine girerek devlette mertebe edinen, bir yandan cebini doldururken diğer yandan sahiplerine imtiyaz sağlayan, gerekirse padişahı devirip katline yardım eden, antlaşma masasında devletin iliği emilirken şarap yudumlayıp monşerlerle kahkaha atan haysiyetsiz devlet adamlarının ya da korkusundan masa başında titreyen temsilcilerin varlığını bilmeyen birinden pembe incili kaftan'da anlatılan elçiye duyulan özlemi, tanzimat sonrasında bugünkü tikiler misali türeyen zibidileri bilmeyen birinden efruz bey'i, batan gemiyi terketmek için kılıktan kılığa giren, menfaat uğruna "ben aslında x asıllıyım, bakmayın osmanlı tebâsına dahil olduğuma" diyen ve sayıları hiç de az olmayan mahlûkatı bilmeyen birinden piç'i anlamasını beklemek türk eğitim sisteminin sahip olduğu özelliklerden biri.
daha fazlasını oku

belki ilginizi çeker
itü sözlük