ic-tepe

İsmail Soyberk'i stüdyoda bulduk12.09.2008
spacer
jellyjam, ünlü basist İsmail Soyberk ile itü sözlük extra için konuştu.

- Sayın İsmail Soyberk. Öncelikle bizi kabul ettiğin için teşekkür ederiz. İsmail Soyberk kimdir gibi genel bir sorundan girmek istiyorum ben. çünkü hakkında bas gitara epeyce ileri yaşlarda başlamış, imkansızlıktan klasik gitara bas gitar teli takmış, gitarist olarak başlamış gibi türlü söylenti var ve hangi söylenen doğru bilemiyoruz. Bize biraz açar mısın kaç yaşında ve nasıl müziğe başladın?
* Ben de çok teşekkür ederim.

İlkokul yıllarında mandolin kurslarına giderek başladım müziğe. Hatta 5. sınıfta bayağı ilerletmiştim. Tabii ki gitar o
zamanlar ulaşılması zor bir enstrumandı. Lise yıllarında gitara merak saldım. Kültür Koleji'nde okurken klasik gitar çalan Bülent Somay adlı arkaşımın
evine gidip yararlandım. Hatta orkestra bile kurduk. Amatörce evde toplanıp prova yapardık. O zamanlar bas gitarın adından bile haberim yoktu. Gitar
çalmayı geliştirmeyi düşünüyordum. Üniversite yıllarında harçlık amaçlı bir düğün salonuna girdim. Bir süre sonra liseden arkadaşım İlhan Özulu, Evrim
isimli bir grup kurduklarını ve de benim bas gitar çalmamı arzu ettiklerini söyledi. O dönem bu konuda eğitim şartları çok kötüydü. Ben viola ve trombon
metodlariyla kendimi eğitmeye çalıştım. Enstruman sanayisi de o zamanlar çok zayıftı. Bas gitarlar bulunmuyor ve çok pahalı idiler.
Klasik gitara bas gitar teli takıp çalmaya çalıştığım doğrudur.

- Bas gitar çalmanda en çok ne etkili oldu? bas gitarın hangi özelliği cezbetti ve kariyerin bas gitar üzerine kuruldu?
*
Bas gitar benim için Beatles ile, Paul Mc Cartney ile başladı. Hala da onun çok önemli yeri olduğunu düşünüyorum. Bas gitar çalmam aslında benim tercihimle olmadı. Grup kurmuştuk ama bas çalacak kimse yoktu.

- Amatör olduğun dönemde çalışırken nasıl metodlar izledin, şu an nasıl etüdler ve çalışmalar yapıyorsun?
* Şu an olabildiğince klasik müzik ve caz dinliyorum. besteler yapıyorum fenomen için. Bas gitar çalışmalarım genelde gam ve emprovizasyon üzerine olmuştur.

- Kendimden de biliyorum bir çok bas gitaristi en çok etkileyen şey İsmail Soyberk gibi çaldığın oldu. Kendine has bir sound ve stil yaratmak kolay birşey olmasa gerek ve bunu başarmış bir müzisyensin. Dinleyenler olarak "İsmail Soyberk tarzı" diyebilmeyi neye borçluyuz?
* Şimdiye kadar hiç bir dünya starını taklit etmemeye çalıştım. Bunun zor olduğunu biliyorum fakat öyle olması gerektiğini düşünüyorum.

- Etkilendiğin gelişimine katkıda bulunan ve keyif alarak dinlediğin bas gitaristler kimler?
* Glenn Huge, Paul, Jeff Berlin, tabii ki Jaco Pastorious vs,vs... Hepsi de mükemmel basçılar. Zevkle dinlerim. Ama dediğim gibi örnek almamaya çalıştım.

- Dinlemeyi sevdiğin gruplar ve sanatçılar kimler?

* chuck Loeb, Bob James, John mc Lauglin, Beady Bell, George Benson, Aerosmith, Sting vs.vs...

- Gerek amatör gerek profesyonel bu yolları katetmekte olan bas gitaristlere ne gibi tavsiyeler verirsin? enstruman hakimiyeti açısından nasıl çalışmalar izlemeliler?
* Bas gitara yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem öncelikle artistik teknik hareketler calışmaları yerine nota, armoni, yani müzik bilimi öğrenmeleri, hatta mümkünse gitarla başlamaları.

- Günümüz müzisyen adayı ve genç müzisyenlerin şansları daha açık gibi düşünüyorum. çünkü epey geniş bir veritabanı var ellerinde. İnternet vasıtası ile her türlü metod, etüd gibi şeyler bulunabiliyor. yani teknik açıdan imkanları kullanıp yapılacak bireysel çalışmalar epeyce yol katetmeyi sağlıyor. ama doğru zamanda doğru yerlerde olmak ve doğru hareketleri yapmak için tecrübeli isimlerin önerileri gerekli. bu açıdan düşünürsek enstruman hakimiyeti yanında ne gibi yollar izlemeliler?
* Her şey metodla olmuyor tabiki. Sonuçta bas gitar orkestra sazıdır. yani uygulama çok önemli.

- Kayahandan Sezen Aksu'ya, Joan Baez'den Aziza Mustafa Zadeh'e varan bir diskografiye sahip olan bir müzisyen olarak unutamadığın performans veya orkestra var mı? Daha başka bir şekilde sormam gerekirse en heyecanlandığın ve keyif aldığın orkestra kimin orkestrasıydı? ve kadroda kimler vardı. Fenomen'i bunun dışında tutmak istiyorum çünkü grubun tüm elemanlarının gözünde ayrı bir yeri olduğunu düşünüyorum.
* Aziza'daki grup güzeldi. Yani unutmamak adına söylemiyorum ama iyi bir performans çıktımıştı. Brezilyalı müzisyenler vardı ama isimlerini hatırlayamıyorum. Çok zaman oldu çünkü.

- Birlikte çalıştığın müzisyenlerde aradığın özellikler nelerdir? Bir müzisyendeki hangi özellikler cezbedici gelir?
* Sahnede beraber çalınan müziğin uyumlu duyulması, müzisyanlerin birbirlerini iyi duyması çok önemlidir. Senkron açısından. Müzikal seviye aşağı yukarı birbirine yakın olmalı. Tabi müzikal saygı da çok gerekli.

- Ekipman konusunda biraz soru sorayım. Ben Ken Smith bas gitar ve Hartke amplifikatör kullandığını biliyorum. Ayrıca çeşitli projelerde midi manyetik aracılığı ile değişik efektler ve sesler kullandığını da. Ne marka gitar ve amplifikatör, hangi efektler tercihin?
* Fretless(perdesiz) haricinde Ken Smith artık kullanmıyorum. Musicman kullanıyorum epeydir. Bir de isviçrede yaptırdığım özel bir bas gitar. Efekt olarak maximizer ve sansamp, fretless da biraz reverb yeterli.
ampli ise gerektiğinde laney b2 kullanıyorum.

- Müzik dışından da biraz bahsetmek gerekirse müzik dışında vakit buldukça neler yaparsın?
* Müzik dışında, 92 yılından beri düzenli spor yaparım. Koşu ve salon sporlarını seviyorum.

- Yine bir söylenti olduğunu düşünüyorum ve sormak istedim. bir sene kadar önce "6 sene sonramüziği bırakacağım" demişliğin var mı?
* Ben 6 sene sonra müziği bırakacağımı söylemedim ama belki şekli değişebilir.
- Bu bütün sevenlerini rahatlattı.
Derin bir nefes aldık.:)

- İnternet günümüzde herşey için el ayak olmakta. İnternetle nasıl bir ilişkin var?
* internet ile çok az ilgim var. Ama çok gerekli bir araç tabi.

- İnteraktif sözlükleri takip ediyor musun?
* interaktif sözlükler hakkında bir bilgim yok.

- Son olarak eklemek istediğin birşeyler ve öneriler var mı?
* son olarak çok çok teşekkür ediyorum. Saygılar, sevgiler ve de güzel müzik dolu günler diliyorum.

- Biz çok çok teşekkür ederiz.
henriçayniski:

güzel olmuş jellyjem teşekkürler. gürol ağırbaşı bekliyoruz:)
ust
anasayfa
hakkinda
arşiv
aratara
ust
suan-baslik
zirvetör
itü sözlük müzesi
konsepte aykiri
itü sözlük radyosu
itü sözlük chat